Cooking Sections: Visualizing Responsibility and Culinary Practices
Dorota Koczanowicz
dorota.koczanowicz@uwr.edu.plUniwersytet Wrocławski (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-9419-2573
Abstract
The article is about the activities of Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual and Alon Schwabe), a British art collective that explores our foodways and the links between food, industry and climate, and develops visual and performative tools to visualize responsibility. Cooking Sections believes that art can lead to social change. Combining design, performance, activism and social work, they analyze how food can be a way to manage ecosystems and promote conservation. The starting point of the article is Nicholas Mirzoeff's thesis on the persuasive advantage of the language of art over the language of science in the context of the climate crisis. He believes that the problems of the New Human Age expressed in the language of science may not reach a significant group of people. The advantage of the language of art lies in its ability to visualize, in an overall aesthetic gesture, the non-obvious consequences of human activity. The artistic activities of Cooking Sections are analyzed in the context of Nicola Perullo’s concept of taste as a task, according to which taste is not a static individual identity, but a processual, changeable education for a good life, and culinary choices are crucial for taking care of one's own body and the environment.
Keywords:
art, performance, climate crisis, food, taste, responsibilityReferences
Adorno, Theodor W., “On Lyric Poetry and Society,” w: tenże, Notes to Literature, Volume One, ed. Rolf Tedemann, tłum. Shierry Weber Nicholsen (New York: Columbia University Press, 1991) 37-54.
Google Scholar
Bauman, Zygmunt, Collateral Damage: Social Inequalities in a Global Age (Cambridge: Polity Press, 2011).
Google Scholar
Berleant, Arnold, Art and Engagement (Philadelphia: Temple University Press, 1993).
Google Scholar
Borghini, Andrea, Piras, Nicola, Serini, Beatrice, “Food and Climate Change in a Philosophical Perspective”, w: Handbook of Philosophy of Climate Change, ed. Gianfranco Pellegrino, Marcello Di Paola (Cham: Springer, 2023).
DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-16960-2_71-1
Google Scholar
Bourriaud, Nicolas, Estetyka relacyjna, tłum. Łukasz Białkowski (Kraków: MOCAK, 2012).
Google Scholar
Chakrabarty, Dipesh, „Humanistyka w czasach antropocenu. Kryzys mitycznej Kantowskiej Opowieści”, tłum. Krzysztof Dix, Prace Kulturoznawcze, 22, nr 1-2 (2018): 243-265.
DOI: https://doi.org/10.19195/0860-6668.22.1-2.17
Google Scholar
Cooking Section, Salmon: A Red Herring, (New York and London: Isolarii, 2020).
Google Scholar
DeLillo, Don, Biały szum, tłum. Radosław Zubek (Poznań: Dom Wydawniczy Rebis, 1997).
Google Scholar
Derrida, Jacques, The Gift of Death, tłum. David Wills (Chicago: University of Chicago Press, 1995).
Google Scholar
Derrida, Jacques, Widma Marksa. Stan długu, praca żałoby i nowa Międzynarodówka, tłum. Tomasz Załuski (Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016).
Google Scholar
Dewey, John, Sztuka jako doświadczenie, tłum. Andrzej Potocki ( Wrocław: Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, 1975).
Google Scholar
Fanzo, Jessica, Can Fixing Dinner Fix the Planet? (Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2021).
DOI: https://doi.org/10.1353/book.83887
Google Scholar
Greenberg, Paul, The Climat Diet. 50 Simple Ways to Trim Your Carbon Footprint (New York: Pinguin Books, 2021).
Google Scholar
Koczanowicz, Dorota, Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki (Warszawa: IBL, 2018).
DOI: https://doi.org/10.4000/books.iblpan.4573
Google Scholar
Marquard, Odo, O nieodzowności nauk humanistycznych, w: tegoż, Antropologia przypadkowości, tłum. Krystyna Krzemieniowa (Warszawa: Oficyna Naukowa, 1994): 100-119.
Google Scholar
Mirzoeff, Nicholas, Świat się zmienia, w: tenże Jak zobaczyć świat, tłum. Łukasz Zaremba (Kraków: Karakter, 2016): 220-262.
DOI: https://doi.org/10.36854/widok/2015.11.962
Google Scholar
Moskin, Julia, „‘Hangry’? Want a Slice of ‘Piecaken’? The Top New Food Words for 2015”, New York Times, December 15 (2015).
Google Scholar
Perullo, Nicola, „Mądrość smaku i smak mądrości. Od filozofii jedzenia do filozofowania jedzeniem”, tłum. Patrycja Poniatowska, Prace kulturoznawcze, 21, nr 2 (2017): 43-53.
DOI: https://doi.org/10.19195/0860-6668.21.2.4
Google Scholar
Slovic, Paul and Västfjäll, Daniel, "The More Who Die, the Less We Care Psychic Numbing and Genocide", w: Imagining Human Rights, ed. Susanne Kaul and David Kim (Berlin, München, Boston: De Gruyter, 2015): 55-68.
DOI: https://doi.org/10.1515/9783110376616-005
Google Scholar
Tokarczuk, Olga, Czuły narrator (Kraków: Wydawnictwo Literackie, 2020).
Google Scholar
Authors
Dorota Koczanowiczdorota.koczanowicz@uwr.edu.pl
Uniwersytet Wrocławski Poland
https://orcid.org/0000-0001-9419-2573
Dorota Koczanowicz – dr hab., kulturoznawczyni. Pracuje w Instytucie Kulturoznawstwa UWr. Jest autorką książek oraz artykułów dotyczących zagadnień estetycznych, genderowych, sztuki współczesnej i kultury kulinarnej. Była stypendystką John F. Kennedy Institute w Berlinie oraz The Wittgenstein Archives w Bergen. W 2014 roku otrzymała grant NCN na badanie relacji pomiędzy jedzeniem i estetyką. Opublikowała: Doświadczenie sztuki, sztuka życia. Wymiary estetyki pragmatycznej (2008), Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki (2018); współredagowała: Między estetyzacją a emancypacją. Praktyki artystyczne w przestrzeni publicznej (2010), Between Literature and Somaesthetics: On Richard Shusterman’s Pragmatism (2012), a także Discussing Modernity. A Dialogue with Martin Jay (2013). Publikuje między innymi w „Pracach Kulturoznawczych”, „Kontekstach”, „Performance Research” i „The Monist”.
Statistics
Abstract views: 88PDF downloads: 49
License
Copyright (c) 2024 Dorota Koczanowicz

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Most read articles by the same author(s)
- Dorota Koczanowicz, Leszek Koczanowicz, (In)Grati-tude, Art, and Consumption , Konteksty: Vol. 340 No. 1-2 (2023): Gratitude / SchulzFest / Chodząc w Tatry