Bruno Latour’s Earthbound Theater: Applying Stage-Thinking to Reclaim the Critical Zone - Wiame, Aline (Pamiętnik Teatralny, 2023)
Artykuł dowodzi, że liczne aluzje do teatru, które można znaleźć w pracach Bruno Latoura, nie są jedynie metaforami, ale stanowią istotę procesu myślowego autora, opartego na eksperymentach pomiędzy pisaniem filozoficznym a scenicznym. Ten proces myślowy można śledzić począwszy od wczesnych prac Latoura z lat 80. dotyczących Louisa Pasteura i wynalezionego przez niego laboratorium, które Latour nazywa „teatrem dowodu”. Artykuł stawia pytanie, które jest kluczowe dla prac Latoura nad Nowym Reżimem Klimatycznym: jak stworzyć nowy teatr dowodu odpowiedni dla naszych warunków ekologicznych – teatr, który odrzuci pokusę wzniosłości i wprowadzi nas w to, co badacze systemu ziemskiego nazywają „strefą krytyczną”. Autorka artykułu stwierdza, że najbardziej uderzającym przykładem takiego nowego teatru dowodu mogą być warsztaty „Où atterrir?”, które Latour zainicjował w 2020 roku, rozwijające pragmatyczne i usytuowane badania oparte na stosowanym, „zekologizowanym” teatrze.