Alkohol a przemoc i bezpieczeństwo w pracy w polskim teatrze: Wstępne rozpoznanie - Kwaśniewska-Mikuła, Monika; Waligóra, Katarzyna; Kietlińska-Radwańska, Bogna (Pamiętnik Teatralny, 2026)
W artykule omówione zostały problemy związane z alkoholem w środowisku teatralnym. Autorki bazując na wynikach ankiety, dotyczącej używania alkoholu i narkotyków w polskich teatrach, w której wzięło udział trzystu czterech przedstawicieli różnych zawodów teatralnych, badały wpływ używek na bezpieczeństwo i jakość pracy artystycznej oraz różnego rodzaju formy przemocy w tych placówkach. Pierwsza część tekstu dotyczy relacji między pracą w stanie nietrzeźwości lub na kacu a bezpieczeństwem, w odniesieniu do koncepcji akceptowalnego ryzyka. W drugiej części wskazano na korelację między alkoholem a zachowaniami przemocowymi, rozpatrywaną w kontekście pracy w duchu świadomej zgody. W artykule zauważamy, że obecność alkoholu w teatrze dezorganizuje pracę na każdym jej etapie i w każdym wymiarze. Ankieta i artykuł mają na celu zainicjowanie szerszej dyskusji na temat wpływu alkoholu na działalność instytucji teatralnych.